HomeBlog
Integratie Playwright en Storybook: Eindelijk, een huwelijk tussen applicatie- en testcode!

Integratie Playwright en Storybook: Eindelijk, een huwelijk tussen applicatie- en testcode!

Voordat ik 2023 volledig afsluit, de Jira-tickets op done zet, de code push en alle PR’s goedkeur, wil ik graag toch nog een keer terugblikken. 2023 was een zeer interessant jaar, vooral op persoonlijk vlak, maar ik wil nogmaals stilstaan bij een moment wat ik voor onze mooie branche echt een eyeopener vond. Het was geen schokkend moment, geen moment met veel poespas of vuurwerk, maar een moment waarvan ik later pas de impact tot mij door liet dringen. Een moment dat aantoonde hoever wij gekomen zijn met E2E test automation.

Het moment in 2023 was (tromgeroffel): Het ervaren van de integratie tussen Playwright en Storybook!

“Twee tools die met elkaar samenwerken, Mies. Hoe lang ben jij al werkzaam in deze branche?” Dat klinkt weliswaar logisch, maar hear me out.

Het gaat om de principes en functies van deze twee producten. Storybook is een tool/workshop waarmee geïsoleerde UI-componenten worden gebouwd. En Playwright biedt betrouwbare end-to-end testing voor moderne webapps.

In mijn beginjaren waren Selenium en WebDriver nog twee verschillende projecten. WebDriver werd als spyware gezien door de browsers en was er een aanzienlijke kloof tussen development en E2E testen. Al jaren benadruk ik dat testcodes en development codes gelijkwaardig zijn, dat we moeten voldoen aan dezelfde standaarden en dat we net zo serieus genomen moeten worden. Helaas wordt mij dat niet altijd in dank afgenomen…

Dat brengt mij terug naar de interactie tussen Storybook en Playwright. Storybook bevindt zich in de frontend repository en maakt deel uit van de applicatiecode. Door de integratie van Playwright met Storybook is er nu ook een Playwright-code aanwezig in de frontend repo.

Een E2E libary en de bijbehorende code maken deel uit van de applicatiecode. En dat is nu net een van de kernpunten geweest van de afgelopen jaren:

Het is niet langer nodig om applicatie- en testcode gescheiden te houden.

Beide gaan prima samen in 1 repo en is in sommige situaties zelfs gewenst! Dankzij de integratie tussen Storybook en Playwright wordt het zelfs aangemoedigd. Ondenkbaar in mijn begin jaren maar kijk waar we nu zijn. Applicatie & test code samen. Het kan, het mag, het wordt ondersteund. En zoals ik eerder benoemde, niet aangekondigd met veel poespas of vuurwerk. Maar rustig uitgerold zodat wij er allemaal aan kunnen wennen. Bedankt Storybook en Playwright.

Beide passen prima samen in één repo en zijn in sommige gevallen zelfs wenselijk! Dankzij de integratie tussen Storybook en Playwright wordt dit zelfs aangemoedigd. In mijn beginjaren was het ondenkbaar, maar kijk waar we nu staan: applicatie- en testcode samen. Het kan, het mag, het wordt ondersteund. En zoals ik eerder al noemde, zonder veel ophef of vuurwerk aangekondigd, maar rustig uitgerold zodat we er allemaal aan kunnen wennen.

Bedankt, Storybook en Playwright.

Recent nieuws

Contact

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons. Wij reageren binnen één werkdag.

"*" indicates required fields

Share

Let’s talk

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons!

Let's talk!

"*" indicates required fields