HomeBlog
Locators bouwen, dit blijft belangrijk! Toch? Of niet?

Locators bouwen, dit blijft belangrijk! Toch? Of niet?

Onze tooling wordt steeds slimmer, of het nu komt door machine learning, AI, of simpelweg verbeterde opzet. Wat de oorzaak ook is, onze manier van werken wordt steeds efficiënter en sneller. Mijn IDE kan steeds beter mijn code begrijpen en zelfs aanvullen, zelfs wanneer ik nog aan het typen ben – scary.

Alleen kan er met al deze tooling een klein gevaar ontstaan: het verlies van beheersing van basic skills. Want is het nog nodig om een basic skill te beheersen als een tool het overneemt en het foutloos uitvoert?

En het gaat juist om die foutloze uitvoering. Wat als het een keer niet goed gaat? Wat als de tool geconfronteerd wordt met iets onbekends? Dan moeten we toch onze oude boeken afstoffen en terug naar de basics gaan.

Een van skills, basic maar erg belangrijk voor automatiseerders, is het bouwen van locators. Robuuste, unieke locators. Of moet ik zeggen: het bouwen van locators WAS een belangrijke skillset voor automatiseerders. Browser-plugins kunnen nu locators voor ons genereren. Automation frameworks geven tegenwoordig aan wat een betere locator zou zijn en ontmoedigen het gebruik van CSS en XPath. Moeten wij daar dan nog wel over nadenken? Kunnen wij onze tijd niet veel beter besteden aan andere, “complexere” vraagstukken?

Wellicht is deze vraag over een jaar niet meer relevant, maar op dit moment durf ik er wel een antwoord op te geven: Ja!

Zorg ervoor dat je altijd in staat bent om zelf een unieke locator te bouwen. Begrijp het samenspel tussen de DOM-elementen: welk element op een bepaald moment wel en op een ander moment niet zichtbaar is, iFrames en de relatie tussen parents, siblings en children. Begrijp waarom een dedicated test-id attribute ALTIJD een goed idee is. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoewel het binnenkort misschien overbodig wordt, is het op dit moment nog steeds goed om te beheersen: locators bouwen!

En het is toch ook gewoon leuk? 😉

Recent nieuws

Contact

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons. Wij reageren binnen één werkdag.

"*" geeft vereiste velden aan

Share

Let’s talk

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons!