HomeBlog
Kies voor wat jij echt leuk vindt!

Kies voor wat jij echt leuk vindt!

Vind jij het lastig om de juiste keuze te maken, bijvoorbeeld wat voor jou de juiste studie of baan is? Levens- en werkervaring hebben mij gesterkt in de overtuiging dat er eigenlijk een hele makkelijke manier is om bijvoorbeeld de juiste opleiding of baan te vinden.

Keuzes

Een keuze maken komt heel vaak en in verschillende verschijningsvormen voor in je leven. De eerste keuzemomenten zijn er al op jonge leeftijd. Voorbeelden hiervan:

  • Welke sport ga ik doen?
  • Welk type kleding ga ik dragen?
  • Welke opleiding ga ik volgen?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn vele manieren om je keuze te bepalen. Je kan je bijvoorbeeld laten leiden door het advies van anderen:

  • Vrienden die jou adviseren welke sport je moet gaan doen;
  • Ouders die je adviseren welke baan goed voor je is;
  • De adviezen via social media;
  • Leraren die je vertellen welke studiekeuze goed gaat passen.

Ga je voetballen om erbij te horen of kies je voor schaken omdat je dat zelf leuk vindt?

Een voorbeeld: op advies van een ouder, kennis of vriend heb je jouw studiekeuze bepaald. Na een moeizaam eerste en tweede jaar ben je er in het derde jaar achter gekomen dat de gekozen studie totaal niet voldoet aan hetgeen wat jou werd voorgespiegeld en kom je tot het besef dat je er eigenlijk van begin af aan geen goed gevoel bij had. Omdat je het drie jaar geleden niet wist heb je de goed bedoelde adviezen opgevolgd, terwijl jouw gevoel iets anders aangaf.

Een negatief gevolg van een verkeerde keuze maken, kan zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen. Je hebt de adviezen of andere tips opgevolgd en je denkt dat je daardoor de juiste keuze (of besluit) hebt gemaakt. Toch loopt dat uit op een deceptie. Twijfel en onzekerheid kunnen toenemen. Ben je wel in staat een voor jou goede keuze te maken?

Keuzes gebaseerd op advies van anderen lopen vaak uit op een teleurstelling. Jij bent namelijk echt de enige die weet wat jij leuk vindt!

Besluiten of kiezen

Er is één persoon die weet wat voor jou de beste keuze is; dat ben jij zelf! De vraag is nu hoe je daarachter kan komen? Het lijkt ingewikkelder dan het hoeft te zijn en het is handig om te beseffen dat er een verschil is tussen ‘besluiten’ en ‘kiezen’.

Een besluit neem je na het afwegen van de voor- en nadelen. Voornamelijk gebaseerd op rationaliteit waarbij je weinig jouw gevoel en of emotie meeneemt in de besluitvorming. Voorbeeld: “Dit is de beste keuze omdat het salaris past bij mijn wensen”. De vraag is echter of dit besluit je ook blij maakt en energie gaat geven.

Een keuze maak je op gevoel, vanuit je hart of op intuïtie. Hierbij spelen emotie en onderbuikgevoel een belangrijke rol. Dus zonder aanwijsbare reden, onderbouwing of belemmerende gedachten. Het voelt gewoon goed. En dat is prima! Het zal namelijk blijken, dat deze keuzes jouw energie geven en gelukkiger maken.

Kiezen begint al vroeg

Hoe ouder je wordt hoe lastiger het lijkt te zijn om de voor jou goede keuzes te maken. Baby’s en jonge kinderen hebben daar geen enkele moeite mee! Die doen gewoon waar ze zin in hebben en laten zich niet leiden door hun omgeving. Heel mooi om daar zo af en toe naar te kijken. Waarom wordt dat op latere leeftijd dan zoveel lastiger? Dat heeft te maken met verwachtingen van, en beeldvorming vanuit, de wereld om jou heen én in hoeverre jij in staat bent om daar niet op in te gaan als het voor jou niet goed voelt. Studiekeuze kan zo’n lastig moment zijn. Als je op LinkedIn ziet dat de bestbetaalde banen in de financiële sector te vinden zijn en jouw succesvolle oom het goed doet als bankdirecteur, dan zou het zo maar kunnen dat je besluit een economische richting te kiezen terwijl je economie eigenlijk helemaal niks vindt.

Mijn advies; kies de vakken die je leuk vindt. Tien tegen één dat die je ook nog eens keertje gemakkelijk afgaan. Het lijkt dan namelijk vanzelf te gaan.

Het volgende keuzemoment

Even later volgt alweer het volgende dilemma. Jouw studie is afgerond en de eerste echte baan staat voor de deur. Maar ja: welke? Als je de studie hebt gevolgd waar je energie van kreeg, ligt de eerste baan waarschijnlijk in het verlengde van de studie. Zo simpel is het helaas niet bij iedereen. Na jouw studie, kan blijken dat je in een vakgebied terecht bent gekomen waar geen leuk werk te vinden is. Geen probleem! Je weet nu in ieder geval wat je niet wilt of leuk vindt.

Opnieuw een prima gelegenheid voor het maken van een andere én juiste keuze. Een keuze voor iets waar je wel jouw passie in kunt stoppen én energie van krijgt!

Tips

“Kiezen” is gebaseerd op emotie en gevoel en doe je vanuit je hart en/of op intuïtie, dat is voor de één makkelijker dan voor de ander. Hoe weet je nou of je de goede keuze gemaakt hebt? Dat merk je vrij snel. Om je op weg te helpen bij het bepalen wat jij leuk vindt, volgen een aantal tips en vragen die je jezelf kunt stellen:

  1. Onderbuikgevoel
    Dit is jouw intuïtie wat jou aangeeft of je iets leuk vindt of er blij van wordt.
  2. Wat doe je graag (hobby)?
    Wat vind je leuk om te doen? Oók als je geen energie lijkt te hebben.
  3. Wat wil(de) je ooit nog eens doen?
    Noem het jouw bucketlist. Stel deze lijst op gevoel samen, zonder er rekening mee te houden of iets wel of niet zou kunnen.
  4. Welke baan zou je ook zonder salaris doen?
    De antwoorden op deze vraag zijn een mooie en goede indicatie voor wat je echt leuk vindt.
  5. Wat als je het helemaal zelf mag bepalen?
    Los van alle huidige verplichtingen, wat blijft er over?
  6. Vertrouw jezelf:
    Benoem wat je denkt en wat je fijn vindt, negeer de “wat-als-dan” gedachten.
  7. Just do it!
    Stop met besluiten en kies! Het afwegen en twijfelen helpt je niet.

Ga je aan de slag met het bepalen van wat jij echt leuk vindt, begin dan met iets kleins. Op deze manier leer je te vertrouwen op jouw intuïtie en ervaar je dat dat jou helpt. Je merkt waar je energie van krijgt en zo groeit jouw zelfvertrouwen in het maken van de juiste keuze.

Als een gemaakte keuze voor jou de juiste is, dan word je er blij, energiek, gelukkig van. Je wil je er constant mee bezig zijn en heb je jouw passie gevonden!

Recent nieuws

Contact

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons. Wij reageren binnen één werkdag.

"*" geeft vereiste velden aan

Share

Let’s talk

Heeft u een vraag, idee of opmerking? Neem gerust contact met ons!

Let's talk!

"*" geeft vereiste velden aan